LET OP! In verband met de sluiting van het museum door de Covid-19-maatregelen, is de les nu ook online te volgen. Voor meer informatie, kijk hier.
Download hier de afsluitende opdracht van de online les.

1 aprilles digitaal.JPG

Op 1 april verloor Alva zijn bril...
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'. Hoe zat het precies met de Opstand, wat gebeurde er op 1 april en verloor Alva echt een brilof zat het toch net even anders? Leerlingen ontdekken via allerlei werkvormen van alles over deze bijzondere historische dag.

Opzet programma
1. Voorbereidende les aan de hand van leskist op school
De leskist bevat allerlei materialen, opdrachten en spellen die een beeld geven van de Nederlandse opstand en de inname van Den Briel. De leskist is voorzien van een duidelijke docentenhandleiding. De leskist verblijft ter voorbereiding 3 weken op school.
2. Bezoek aan de Sint-Catharijnekerk, speurtocht door de binnenstad van Brielle en het Historisch Museum Den Briel
De speurtocht bestaat uit een gedeelte buiten en een gedeelte in het museum. In het museum worden de vragen die buiten zijn gemaakt, gekoppeld aan diverse objecten in het museum. Hierbij zijn 2 museumdocenten aanwezig ter begeleiding. Het programma duurt 2 uur.

Kosten
Het project maakt deel uit van het programma Erfgoedspoor van de Culturele Commissie Primair Onderwijs Brielle. Wanneer het scholen uit de gemeente Brielle betreft, worden de kosten door de CCPO vergoed. Het museum verstuurt de rekening aan het CCPO.
Ook scholen van buiten Brielle kunnen aan het programma deelnemen. Kosten zijn dan € 2,50 per leerling, reserveren is verplicht. De school kan dan geen gebruik maken van de leskist, maar de opdrachten uit de leskist kunnen worden gedownload van deze website.

Begeleiding
Behalve de docent van groep 7 verwachten wij minimaal een extra begeleider vanuit de school.

Download hier het voorbereidende lesmateriaal:

0. Introductie voor de leerkracht
1a. Verkleedkleren
1b. Maak je eigen geuzenpenning
1c. Memoryspel
2a. Internetopdracht
2b. Ontwerp je eigen wapenschild
2c. Mijn eigen geuzenlied
3a. Wie ben ik
3b. Kwartetspel