• Wanneer 16-06-2019 tot 08-09-2019 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Broers
Cornelis De Witt (15 juni 1623 – 20 augustus 1672) was burgemeester van Dordrecht en lid van de Staten van Holland en West Friesland. In 1654 werd hij benoemd tot ruwaard van Putten, in die tijd een belangrijke functie, een combinatie van het hoofd van de politie en procureur. Het Hof van Putten lag in Geervliet, slechts 5 kilometer van Brielle.
Johan De Witt (24 september 1624 – 20 augustus 1672) was een belangrijk persoon in de Nederlandse politiek en Raadspensionaris van Holland, een provincie binnen de Nederlandse Republiek.

Slag bij de Medway/ Tocht naar Chatham
In 1667 werd Cornelis door de Staten van Holland gekozen om Luitenant-Admiraal Michiel de Ruyter te vergezellen op zijn Slag bij de Medway. Eerst veroverden de Hollanders het fort van Sheernees, en niet veel later namen zij Queenborough in.
Voor zijn verdiensten ontving Cornelis een gouden bokaal van de Staten Generaal. De bokaal is goed bewaard. We zijn er trots op bekend te kunnen maken dat Musée de Cluny (eigenaar) en Musée du Louvre (heeft het in bewaring) in Parijs onze bruikleenaanvraag hebben toegekend. De bokaal zal deze zomer tentoongesteld worden, naast de vele andere bruiklenen (schilderijen, tekeningen en prenten) van Nederlandse musea.

bokaal 3x.jpg

Links: Nicolaas Loockemans, Gouden bokaal, goud en glazuur, 1667, Musée national de Moyen Age-Musée de Cluny. Déposé au Musée du Louvre, OArt Paris. Photo © RMN-Grand Palais (Musée du Louvre)/Jean-Gilles Berizzi.
Midden: Aart Schouman, Gouden bokaal van Cornelis de Witt, gewassen pen, 1748, Collection Rijksmuseum Amsterdam
Rechts: Hollandse School, Portret van Cornelis de Witt, olieverf op paneel, Dordrechts Museum Dordrecht

Dood van Johan en Cornelis De Witt: Den Haag, 20 augustus 1672
In augustus 1672 werden Cornelis en Johan beiden gevangen gezet in de Gevangen Poort in Den Haag. Op 20 augustus werden ze gelyncht en vermoord door een goed georganiseerde menigte. Ze waren slachtoffers van een samenzwering van de Orangisten, waaronder Johan Kievit en Luitenant-Admiraal Cornelis Tromp. De lichamen van zowel Cornelis als Johan werden vreselijk verminkt, hun harten werden uitgesneden en als trofeeën tentoongesteld.