De tentoonstelling Het Huis Oranje-Nassau in Brielle en op Voorne-Putten toont portretten van alle stadhouders, hun echtgenotes, de koningen en koninginnen die Brielle of andere plaatsen op de eilanden Voorne-Putten in de afgelopen eeuwen hebben bezocht. De prachtige portretten zijn geschilderd, getekend, gedrukt, in brons gegoten of op serviesgoed aangebracht.

Opgedoken portret Willem van Oranje
Het aan Michiel van Mierevelt toegeschreven portret van Willem van Oranje dat in Spanje is terug gevonden en tot een particuliere verzameling in Nederland behoort, is ook te zien op de tentoonstelling. Net als twee niet eerder tentoongestelde lakportretjes van prins Willem V en zijn echtgenote prinses Wilhelmina van Pruisen uit de collectie van Koninklijke Verzamelingen.

Van Mierevelt Willem van Oranje.jpg

Tentoonstellingscatalogus
Brielle en Oranje zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden.
Voor het eerst in 1573 toen Willem van Oranje als stadhouder de vestingwerken kwam inspecteren. En op 12 juni 1575 trouwde hij in de nabij gelegen Sint-Catharijnekerk met zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon. Ook na Willem de Zwijger kwamen de Oranjes Brielle en het dubbeleiland Voorne-Putten regelmatig bezoeken. Wat hun beweegredenen waren, wordt door gastconservator Erik Swart uitgebreid beschreven in de catalogus die bij de tentoonstelling is verschenen.

Oranjeroute Voorne Putten
Bij de tentoonstelling is een Oranjeroute over de eilanden Voorne-Putten samengesteld. Deze route voor fietsers, wandelaars en automobilisten, maakt gebruik van QR codes en voert van Brielle naar Oostvoorne, Hellevoetsluis, Geervliet en Heenvliet.
De duurzame route is gratis verkrijgbaar bij de receptie van het museum en te downloaden via de website www.historischmuseumdenbriel.nl

Nieuwe StoryTrail
Het theatergezelschap Stadsavonturen ontwikkelde bij de tentoonstelling een nieuwe StoryTrail: Brielle en de Oranjes.
Reserveren is noodzakelijk en kan via de website www.storytrail.nl/stadswandeling/brielle

Combitickets met Catharijnekerk
Ook in 2022 werken het museum en de Sint-Catharijnekerk kerk nauw samen qua bezoekersbeleid. Een toegangsbewijs voor het museum geeft ook toegang tot de Sint-Catharijnekerk.