Brielle, 27 feb 2019

Musée du Louvre en Musée de Cluny hebben toegezegd een gouden beker in tijdelijk bruikleen te geven aan Historisch Museum Den Briel. De rijk gedecoreerde bokaal werd in 1667 vervaardigd door Nicolaas Loockemans. Vanaf zondag 16 juni 2019 is de bokaal iedere dinsdag t/m zondag in Brielle te bewonderen in de tentoonstelling “De gebroeders De Witt. Iconen van de Gouden Eeuw”.

beker cornelis de witt.jpg

De bokaal werd in 1668 door de Staten van Holland geschonken aan Cornelis de Witt voor zijn verdienste als afgevaardigde van de Staten-Generaal op de Nederlandse oorlogsvloot tijdens de Tocht naar Chatham in 1667, de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog.

Op 20 augustus 1672 werden de staatsgezinde broers Johan en Cornelis de Witt op brute wijze in Den Haag door orangisten vermoord. Een weerzinwekkende gebeurtenis die in beschrijvingen van de vaderlandse geschiedenis nog steeds wordt aangehaald.

Cornelis de Witt was tevens Ruwaard van de heerlijkheid Putten (nu het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten). Het hof van Cornelis was gevestigd in Geervliet. Met de stichting Geervliet trekt het Historisch Museum Den Briel deze zomer samen op in de organisatie van publieksactiviteiten rondom de gebroeders De Witt. Het voormalige stadhuis in Geervliet, van waaruit Cornelis recht sprak, is tijdens de zomer van 2019 in de weekenden voor het publiek geopend.

Ruim veertig bruiklenen
De tentoonstelling in Den Briel, samengesteld door gastconservator Dr. Ronald Prud’homme van Reine die ook de begeleidende publicatie schrijft, is te zien van 16 juni t/m 8 september 2019.

De tentoonstelling omvat ruim veertig bruiklenen die behalve bij het Louvre in bruikleen zijn gevraagd bij het Rijksmuseum, Museum de Gevangen Poort, het Haags Historisch Museum, het Mauritshuis, het Amsterdam Museum, het Dordrechts Museum, Museum Rotterdam, de Koninklijke Bibliotheek en het Streekarchief Voorne-Putten.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over dit bericht en persfoto’s kunt u contact opnemen met Marijke Holtrop via info@historischmuseumdenbriel.nl of 06-22719359.

Nicolaas Loockemans, Gouden beker die Cornelis de Witt ten geschenke kreeg voor zijn verdienste als afgevaardigde van de Staten-Generaal op de Tocht naar Chatham, 1667, goud en emaille, Paris, Musée National de Moyen-Age - musée de Cluny. Déposé au Musée du Louvre, OArt, Paris. Photo (C) RMN-Grand Palais (musée du Louvre)/ Jean - Gilles Berizzi