Brielle, 30 juli 2018

Laatste weken voor de Vrouwen van Willem van Oranje in Museum Den Briel
De tentoonstelling “De Vrouwen van Willem van Oranje. Vier echtgenotes, een dochter en een zus” is nog te zien tot en met zondag 26 augustus.

beeldmerktentoonstelling vrouwen van willem kl.jpgBeeldmerk tentoonstelling

De kleine expositie in het museum over de Tachtigjarige Oorlog gaat over de belangrijkste vrouwen in het leven van Willem van Oranje: zijn echtgenotes Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny, zijn dochter Maria van Nassau en zijn zus Catharina van Nassau. Met Charlotte de Bourbon trouwde Willem op 12 juni 1575 in de Brielse Sint-Catharijnekerk, gelegen achter het museum.

0000-0050-SCH D. van de Queborn II kl.jpgToegeschreven aan Daniel van den Queeborn (1522-1602), Portret van Willem de Zwijger, 1599, collectie Haags Historisch Museum Den Haag

Geschilderde portretten niet eerder samen
In de tentoonstelling zijn vier geschilderde portretten Willem, Charlotte en Maria te bewonderen die niet eerder gezamenlijk voor het publiek te zien waren (bruiklenen van Stichting het Weeshuis te Buren/Marechausseemuseum Buren, het Haags Historisch Museum te Den Haag en Koninklijke Verzamelingen, Den Haag). De tentoonstelling toont daarnaast gedrukte portretten uit de collectie van het Streekarchief Voorne-Putten en de huwelijksakte van Willem en Charlotte.

M-051456-01Maria kl bijgesneden.jpgAnoniem, Portret van Maria van Nassau, ca. 1605, Collectie Stichting Weeshuis, Buren

Geurstation
Kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek ontwikkelde drie geuren die geassocieerd kunnen worden met een bevalling van Charlotte de Bourbon, de doop van een van de dochters van Willem en Charlotte en de balseming van Willem.

Gratis speurtocht voor het gezin
Bij de tentoonstelling is een gratis speurtocht ontwikkeld voor kinderen en hun ouders/ grootouders/ verzorgers.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is van de hand van dr. Erik Swart een rijk en in kleur geïllustreerd boekje uitgebracht. Prijs € 3,-

Openingstijden
dinsdag t/m zaterdag 10-17; zondag 13-17 uur
Elke woensdagmiddag vanaf 13.00 uur gratis toegang

Algemene informatie
Historisch Museum Den Briel, Markt 1, 3231 AH Brielle; 0181-475475
www.historischmuseumdenbriel.nl;
www.80jaaroorlog.nl

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over dit bericht en persfoto’s kunt u contact opnemen met
Marijke Holtrop via 06-22719359 of info@historischmuseumdenbriel.nl